Preoperatori
La cirurgia de bypass coronari és una cirurgia complexa que requereix una atenció especial per part d’un equip multidisciplinari (cirurgià cardíac, anestesista, intensivista, cardiòleg, dietista, infermer i fisioterapeuta; entre altres).
La cirurgia de les artèries coronàries pot ser necessària per tractar malalties i afeccions que afecten la circulació de la sang al cor.
La cirurgia es duu a terme mentre vostè està sota anestèsia general (adormit i sense sentir dolor). El cirurgià fa una incisió al tòrax per poder accedir al cor.

Què són les artèries coronàries?
Les artèries coronàries són els vasos que irriguen el cor. Hi ha dues artèries coronàries, l’esquerra i la dreta, que s’originen a l’aorta i es ramifiquen per damunt del múscul cardíac en diverses branques (diagonal, marginals, i descendent posterior).

La funció de les artèries coronàries és el transport de sang rica en oxigen i nutrients a les cèl·lules del cor. En aquestes artèries es pot acumular plaques grasses formades fonamentalment per colesterol (aterosclerosi) que obstrueixen el pas de la sang. Això provoca la cardiopatia isquèmica, que es produeix quan al cor no li arriba la quantitat d'oxigen i nutrients que necessita i es pot manifestar de dues maneres.
- Angina de pit: es produeix quan no arriba suficient quantitat d'oxigen a les cèl·lules del cor (miocardi)
- Infart de miocardi: produeix la mort de les cèl·lules del cor (miocardi)

Per tant, alguns dels símptomes que poden indicar que vostè presenta una cardiopatia isquèmica són:
- Dolor de pit
- Suor freda
- Debilitat i fatiga
- Dificultats per respirar
- Nàusees i vòmits
L'infart de miocardi i l’angina en repòs són emergències mèdiques. En cas de sospita, no dubti en trucar immediatament el 112 o dirigeixi's al servei d'urgències d’un hospital.
La cardiopatia isquèmica s'associa freqüentment a altres malalties com la hipertensió arterial, diabetis mellitus, dislipèmia (colesterol o triglicèrids elevats) o el tabaquisme.
Després de valorar riscos i beneficis, el cirurgià cardíac li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte els resultats de les proves complementàries que se li hagin fet (ecocardiografia, cateterisme de les artèries coronàries…) i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.
És possible que el cirurgià que el visiti a la consulta, el que li faci l’operació i el que el visiti a la planta, no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots aquests cirurgians són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés.
Què és un bypass coronari?
Un bypass coronari és una intervenció quirúrgica que permet restablir la irrigació de la sang d'una artèria coronària obstruïda.
És una intervenció quirúrgica que utilitza venes de la cama o artèries d'una altra part del cos (per exemple l’artèria mamària) per portar la sang per sota de l’obstrucció que vostè tingui.
L'objectiu de la cirurgia de revascularització coronària és portar la sang a les zones del cor que més pateixen la falta d'irrigació com a conseqüència de l'aparició i creixement de les lesions coronàries.

Com es realitza la intervenció?

La cirurgia pot realitzar-se de dues formes:
- Amb CEC, si s'utilitza una bomba de circulació extracorpòria (CEC), la bomba realitza el bombeig de sang en lloc del cor, que roman aturat durant l'operació i durant un temps limitat.
- Sense CEC, si no s'utilitza una màquina de circulació extracorpòria, s'anomena cirurgia a cor bategant o 'sense bomba'. S'estabilitza el cor amb un instrument específic i es realitzen les sutures amb el cor bategant.
- Venós. Se li farà una incisió quirúrgica a la part interna de la cama, entre el turmell i l'engonal on s'extreu la vena safena. Un extrem de l'empelt es suturarà a l'artèria coronària. L'altre es suturarà a una obertura feta en l'aorta.
- La durabilitat de l'empelt venós és del 92% el primer any, del 62% als 5 anys i del 25% als 10 anys
- Arterial. S'utilitza l'artèria mamària interna de tòrax (AMI) i el seu extrem distal es sutura directament a la coronària. Alternativament, es pot utilitzar l'artèria radial de l'avantbraç.
- La durabilitat de l'Artèria mamària és del 99% als 5 anys, del 97% als 10 anys, del 90-95% als 15 anys i del 90% als 20 anys
- Infart de miocardi: donat que se li operaran les artèries coronàries, hi ha risc d’oclusió de les mateixes que pot produir un infart de miocardi.
- Sagnat de les sutures arterials o venoses que es facin.
- Infecció: malgrat totes les mesures de prevenció, la cirurgia cardíaca té un risc lleuger d’infecció de la ferida quirúrgica que pot requerir tractament antibiòtic i/o reintervenció.
- Arítmies: es poden produir alteracions del ritme del cor (per exemple, la fibril·lació auricular) que precisaran de tractament mèdic.
- Empitjorament de patologies cròniques: qualsevol problema de salut que tingui previ a la cirurgia (insuficiència renal o insuficiència respiratòria) es pot veure agreujat a conseqüència de la cirurgia o de les seves complicacions.
- Defunció: tot i que la mortalitat avui dia és molt baixa, no és inexistent. Sigui per un estat de salut molt fràgil o per complicacions quirúrgiques, el risc de defunció existeix.
Podrien demanar-li que consentís també en altres qüestions com pot ser la realització d’un estudi, la presa de mostres o imatges o la consulta de la seva història clínica. Si és el cas, li ho explicaran específicament.
Les proves s’han d’haver realitzat, generalment, dintre dels 6 mesos previs a la cirurgia amb un màxim d'un any. Les proves que li realitzaran per a la intervenció són:
- Anàlisi de sang
- Radiografia de tòrax
- Electrocardiograma
- Proves específiques, si té altres malalties
Anàlisi de sang: li faran una analítica bàsica en què segurament es demanarà:
- Hemograma: els tres paràmetres més importants són:
- Hemoglobina (mesura indirecta dels glòbuls vermells): serveix per comprovar que no estigui anèmic abans de sotmetre’s a una cirurgia en què es poden produir pèrdues sanguínies.
- Leucòcits (coneguts com a glòbuls blancs): serveix per comprovar que té un correcte nivell de defenses (no han d’estar per sota dels valors normals) i per descartar que no hi hagi cap procés infecciós (no han d’estar per sobre dels valors normals).
- Plaquetes: participen en el procés de la coagulació i ajuden a reparar els vasos sanguinis quan es lesionen per evitar el sagnat.
- Coagulació: serveix per comprovar que els diferents factors que intervenen en la coagulació funcionen correctament. Aquestes proves poden estar alterades si es pren tractaments anticoagulants (per exemple, sintrom®) o si es té una incorrecta funció hepàtica
- Bioquímica: se sol·licitaran alguns paràmetres per veure la funció renal, enzims hepàtics, ions com el sodi i el potassi i la glicèmia. Atès que se sol demanar la glicèmia, és convenient realitzar l’analítica en dejú
Radiografia de tòrax: es realitza per avaluar:
- El pulmó i la pleura.
- El cor.
Electrocardiograma: Permet comprovar el ritme cardíac i descartar diferents tipus d'arítmia.
Cateterisme cardíac
Ecocardiografia
Proves funcionals respiratòries
Una intervenció quirúrgica suposa una agressió controlada a l'organisme i amb un objectiu terapèutic. Per tant, es necessita que vostè es trobi en les millors condicions per respondre des del punt de vista físic. Ha de preparar-se.
A continuació, li expliquem com l’ajudarem per preparar-se per anar a quiròfan.
Començarem per mirar aquest vídeo informatiu sobre la seva preparació preoperatòria, on veurà com la seva participació en la preparació té un paper fonamental a l’hora de tenir una bona recuperació:
Pla de la visita
- Entrega de guia extensa informativa.
- Entrega de l’esquema del procés quirúrgic
- Entrega de vídeo informatiu.
- Entrega i explicació de l’esquema d’activitats diàries postoperatòries
- Entrega i explicació de realització de dieta baixa en residus una setmana abans de la cirurgia.
- Mesura de TA, FC i Sat.O2 basal.
- Pes, talla i IMC.
- Entrega de complements nutricionals hipercalòrics (Sugarmix®) per prendre 2x 200ml., 8 hores abans de la intervenció quirúrgica.
- Revisar que s’han fet totes les proves preoperatòries necessàries.
- Explicar-li com transcorrerà l’ingrés en cas que, com esperem, no presenti cap complicació
- Realització d’una sèrie de preguntes, que ens serviran per detectar quins aspectes són més importants a treballar amb vostè, per tal que la seva preparació i recuperació posterior siguin un èxit. Detecció de possibles dificultats en el postoperatori a casa per falta de suport adient i activació dels circuits disponibles.
- Resolució de dubtes sobre la seva malaltia o el procés d’hospitalització
- Explicació de la PREHABILITACIÓ, és a dir, de com cal que es prepari, en funció de la seva situació personal, a tres nivells: preparació física, preparació nutricional i preparació psicològica
Què és la Prehabilitació?
La prehabilitació és un programa dissenyat per millorar la capacitat funcional del pacient abans de la cirurgia, mitjançant l’actuació en 3 aspectes: activitat física, adequada nutrició i reducció del component d’ansietat i frustració.
Preparació física:
Valoració de l’estat general, de la forma física i respiratòria, i de presència d’anèmia.
L’avaluació física es realitzarà mitjançant un test de la marxa (si la visita pot ser presencial) o mitjançant unes preguntes (si la visita és telemàtica).
En tots dos casos, se li oferirà un pla d’entrenament ajustat a les seves necessitats, que haurà de seguir fins al dia previ a la intervenció quirúrgica. Consistirà a fer exercici físic sense sobreesforços, però continuat. Es basarà en activitats de flexibilitat, força i respiració.
La infermera que li faci el seguiment li explicarà el tipus d’exercici i la seva freqüència. A més, possiblement, el visiti un fisioterapeuta que li explicarà les pautes d’exercicis de fisioteràpia previs a una intervenció de cirurgia general. Aquest document conté informació d’exercicis respiratoris, d’exercicis actius amb els braços/cames i finalment informació de com s’ha de mobilitzar.
Complir amb aquest entrenament, tindrà una repercussió molt important en la millora de la seva salut.
A la consulta, també li explicaran els beneficis de dur a terme una mobilització precoç després de la cirurgia (ho veurem a l’apartat d’hospitalització). A l’hospital li explicaran en quin moment s’ha d’asseure, posar-se dret o caminar amb l’ajuda del personal necessari.
Recordi que es recomana una mobilització precoç perquè molts estudis científics han demostrat una millora de resultats en salut i una disminució de les complicacions després de la cirurgia.
Vostè pot tenir anèmia (falta de ferro) en el moment del diagnòstic, a conseqüència de la seva malaltia o per altres raons cròniques. En cas que la seva anàlisi de sang mostri anèmia, és possible que necessiti diferents tractaments per millorar la seva condició abans de la cirurgia. El tractament pot ser oral o intravenós. En cas que necessiti tractament de ferro intravenós, es realitzarà de manera ambulatòria a l'Hospital de Dia.
Preparació nutricional:
Abans d’indicar-li qualsevol mena de dieta, haurem de fer una avaluació del seu estat nutricional. Aquesta es farà amb un test molt simple basat en 3 preguntes:
- Pèrdua de pes en els darrers mesos (involuntària)
- Índex de Massa Corporal (relació entre pes i talla)
- Malalties agudes amb què convisqui en el seu procés actual
Segons el resultat d’aquest test, podria ser derivat, si calgués, a un especialista en nutrició per fer-li un seguiment individualitzat abans de l'operació.
- En general, recomanem una dieta rica en proteïnes. Sobretot després de cada sessió d’exercici.
- D'altra banda, els dies més propers a la cirurgia li recomanarem seguir una dieta baixa en residus (sense fibra).
- En alguns programes, com ara l’ERAS, se li donarà uns concentrats de glucosa (sugarmix®) que podrà prendre's fins a 3-4 hores abans de l’admissió a l’hospital.
Deshabituació de tòxics com el tabac o l’alcohol i de drogues:
Serà imprescindible que redueixi al màxim el consum de tota mena de begudes alcohòliques i/o tabac.
Les possibles complicacions, resultat de la cirurgia, disminueixen de manera demostrada en pacients que compleixen aquesta deshabituació durant un període mínim de 3-4 setmanes abans de l’operació. Per això, pot ser visitat per equips especialitzats que l’ajudaran a deixar de fumar i/o beure abans de la cirurgia.
Preparació psicològica:
Durant tot el procés disposarà d’atenció telefònica dels professionals de l’hospital per resoldre dubtes que li puguin sorgir a casa. En concret, se li facilitarà un telèfon de contacte de la infermera referent.
Ha de ser responsable actiu de les activitats proposades per saber què passarà cada dia després de l’operació i així poder complir els objectius de la seva recuperació.
Amb els resultats de les proves preoperatòries se li programarà una visita amb l’anestesiòleg per comprovar que tot està correcte abans de la cirurgia.
Pla de la visita:
- Realitzar un document preoperatori en el qual es recull:
- Les al·lèrgies a medicaments, a aliments o a substàncies com el làtex. Aporti els informes que tingui si els les han estudiades.
- Els hàbits tòxics: si fuma, si beu alcohol o si consumeix drogues. És aconsellable deixar aquests hàbits en les 4 setmanes prèvies a la intervenció i completament mínim 10 dies previs a operar-se, ja que això disminueix el risc de complicacions.
- Els antecedents patològics: totes les malalties que pateix o hagi patit.
- Els antecedents quirúrgics: els tipus de cirurgia i anestèsia que li han realitzat prèviament i si hi ha hagut cap problema. En aquest moment és important que expliqui si ha presentat vòmits o nàusees postoperatoris o si és una persona que es mareja amb facilitat. És molt poc freqüent vomitar en el postoperatori, però en algun cas pot passar i és preferible avisar el seu anestesiòleg perquè li administri fàrmacs especials preventius per a les nàusees i vòmits.
- La medicació habitual que es pren. És freqüent que el seu anestesiòleg pugui visualitzar aquesta medicació a l'ordinador, però de vegades no està actualitzada, així que és recomanable portar preparada la medicació que pren, l'horari i la quantitat.
- Es recolliran els resultats de les proves complementàries realitzades prèviament.
- Estudi de la via aèria. Li farà una sèrie de proves, com ara obrir la boca, posar-se de costat o estirar el coll cap amunt. Això es realitza per avaluar la facilitat o no de col·locar el tub orotraqueal necessari per fer-lo respirar durant una anestèsia general.
- Li preguntaran el seu pes, la seva talla i l’edat per realitzar els càlculs de les dosis dels diferents fàrmacs que s’administren per fer una anestèsia.
- Se li explicaran els diferents tipus d’anestèsia que li poden realitzar: en el cas de la gastrectomia, és necessària una anestèsia general. També es pot realitzar algun tipus de bloqueig nerviós per disminuir el dolor en el postoperatori. Tingui en compte que normalment l’atendran diferents anestesiòlegs; un per realitzar el preoperatori i un altre que l’anestesiarà a quiròfan. Aquest segon serà qui prendrà la decisió última del tipus d’anestèsia a realitzar.
- Li donaran un consentiment informat específic segons el qual accepta ser anestesiat. Segurament prèviament, també hagi signat el consentiment segons el qual accepta la cirurgia que li realitzaran.
- En funció de la medicació que prengui, se li donaran unes pautes si hi ha alguna medicació que hagi de deixar prèviament. Alguns dels fàrmacs que se solen suspendre són anticoagulants i/o antiagregants com el sintrom®, Pradaxa®, xarelto®, plavix®, adiro® (aquest últim, de vegades no se suspèn)... És important que aquesta medicació la suspengui exactament com li recomani el seu anestesiòleg, ja que això farà que no tingui risc de sagnat excessiu durant la cirurgia ni de formar trombes (coàguls) als vasos sanguinis que li poden ser perjudicials.
- Finalment, li explicaran el dejuni previ que ha de fer. Generalment, es recomana no prendre res sòlid durant les 6 hores prèvies a la cirurgia. En alguns casos sí que pot prendre la seva medicació habitual amb un glop petit d’aigua, si és que així li ho indiquen.
Vostè pot tenir anèmia (falta de ferro) en el moment del diagnòstic, com a conseqüència de la seva malaltia o per altres raons cròniques. En cas que la seva anàlisi de sang mostri anèmia, és possible que necessiti diferents tractaments per millorar la seva condició abans de la cirurgia. El tractament pot ser oral o intravenós. En cas que necessiti tractament de ferro intravenós, es realitzarà de manera ambulatòria a l'Hospital de Dia.