Preoperatori
Descripció general
La microcirurgia de laringe o microcirurgia de cordes vocals és un procediment quirúrgic que té com a objectiu extirpar una lesió de la corda vocal, ja sigui benigna o maligna. Es realitza en pacients que presenten patologia tumoral (lesions precanceroses o neoplàsies de cordes vocals) o patologia benigna (quists, nòduls, pòlips).
Què són les cordes vocals?
Les cordes vocals són uns plecs blancs que es troben localitzats internament al cartílag tiroide (“nou d’Adam”). Són les estructures que s’encarreguen de la producció de la veu: l’aire surt dels pulmons i, amb la vibració, la interrupció o la combinació d’aquests dos últims es produeixen els fonemes.
També participen en la protecció de la via aèria. Juntament amb altres mecanismes com la mobilització de l’epiglotis cap a posterior, les cordes vocals, en tancar-se, impedeixen que els aliments o la saliva que empassem vagin cap als pulmons.
Quan en el seu marge lliure apareixen lesions, es produeix el que anomenem disfonia (disminució parcial de la veu) o afonia (pèrdua total de la veu). També en aquests casos, com el tancament de les cordes no serà complet perquè hi ha una lesió que ho impedeix, es poden produir episodis d’ennuegament quan empassem, especialment amb els líquids.
Com es troben a l’entrada de la tràquea, una lesió molt gran també pot contribuir a presentar dispnea (sensació d’ofec).
Després de valorar riscos i beneficis, l'otorrinolaringòleg/a li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.
Què és la microcirurgia de cordes vocals?
La microcirurgia de laringe o de cordes vocals és un procediment quirúrgic que consisteix a extirpar una lesió de la corda vocal. Aquesta lesió pot estar localitzada en una part de la corda vocal, en tota l’extensió d’una corda vocal, o afectar també l’altra corda vocal. Segons si la lesió és benigna o maligna, la cirurgia s’indicarà per diferents motius.
- Les lesions benignes, com poden ser els pòlips, l’edema de Reinke, els nòduls o els quists de cordes vocals, produeixen disfonia i, a vegades, dispnea (especialment l’edema de Reinke, si és molt sever). En un primer moment, aquestes lesions es poden tractar de manera conservadora (sense cirurgia) amb logopèdia. Quan aquest tractament no és suficient per recuperar la veu i persisteix la lesió, es decideix realitzar microcirurgia de laringe.
- Les lesions premalignes o malignes localitzades únicament a les cordes vocals, com la leucoplàsia o el càncer de corda vocal, produeixen disfonia i, si és una lesió gran, dispnea. A diferència de les benignes, el tractament acostuma a ser inicialment quirúrgic, si així s’ha indicat.
La microcirurgia de cordes vocals té com a intenció extirpar aquestes lesions per a tornar a tenir un funcionament correcte de les cordes.
Quins tipus de microcirurgia de cordes vocals existeixen?
En funció de l’extensió de la lesió, es realitza una cordectomia parcial o total. Especialment en els casos en patologia oncològica, aquesta cirurgia serà més extensa.
Quins són els tipus d’abordatges quirúrgics?
La microcirurgia de les cordes vocals es realitza a través d’un tub rígid que es col·loca a través de la boca, en una situació d’hiperextensió cervical. La cirurgia es realitza amb el suport d’un microscopi per visualitzar les cordes vocals a través de la llum que passa pel tub. En algunes ocasions es pot fer servir un endoscopi (un tub prim i curt amb una càmera a l’extrem) per a visualitzar altres zones.
Per a treure la lesió s’utilitza habitualment un làser CO2, per a lesions malignes, i instrumental fred (pinces, tisores) per a lesions benignes.
Com és una cirurgia que es fa a través de la boca, no quedaran cicatrius externes.
Molt excepcionalment, però, és possible que requereixi una traqueotomia per a garantir una completa exposició de la lesió.
Afectarà la meva veu?
L’objectiu de la cirurgia és restablir la seva veu (en el cas de les lesions benignes) o guarir una malaltia més greu (en el cas de les lesions malignes).
Habitualment, després de la cirurgia benigna, la veu millora respecte a la que tenia abans de la cirurgia, però no es pot garantir que sigui 100% idèntica que la que tenia abans de la malaltia.
En el cas de les lesions malignes, com la cirurgia ha de ser més radical, és a dir, més extensa, la seva veu pot quedar malmesa durant un llarg període de temps o, en algunes ocasions, per sempre.
Quins són els riscos de la cirurgia?
A més de riscos generals d'una intervenció quirúrgica més o menys greus (al·lèrgies, infarts, embòlies…), la cirurgia de cordes vocals té riscos específics, alguns dels quals es detallen a continuació:
- Traqueotomia: La cirurgia pot provocar una inflamació de les cordes vocals que requereixi una traqueotomia (forat a nivell de coll que connecta amb la tràquea) per a garantir una correcta respiració. És un risc molt infreqüent.
- Sagnat. Durant la cirurgia, el control del sagnat és immediat. Després de la cirurgia, pot ser que presenti sagnat per la boca.
- Infecció. Ja sigui de la zona de la cirurgia com dels pulmons.
- No millora o empitjorament de la veu. Com hem explicat anteriorment, és possible que s’agreugi la pèrdua de veu si la cirurgia ha estat molt extensa, és a dir, que hem tret molta part de la corda vocal.
- Lesió de dents, llavis, paladar o llengua. Com hem de posar un tub rígid a dintre de la boca, és possible que es provoquin lesions en aquesta zona, ja sigui erosions, petits talls o ruptures parcials o totals d’alguna dent.
- Molèsties cervicals o en empassar. És possible que els primers dies noti molèsties en empassar o que tingui alguna molèstia a nivell del coll, per la posició quirúrgica.
Consentiment informat
Vostè tractarà amb el cirurgià el motiu de la indicació de la intervenció. En alguns casos, el seu problema pot presentar diverses opcions i conjuntament hauran de decidir quina és la més oportuna per a vostè. En altres ocasions, pot haver-hi una opció clarament necessària per aconseguir els objectius del tractament i el seu cirurgià li ho explicarà per tal que vostè pugui comprendre-ho. Hi ha ocasions en què tenim moltes proves a favor d'una decisió i d'altres en què els resultats esperables poden no ser tan coneguts. D’acord amb el coneixement científic que hi hagi, el seu equip i vostè prendran una decisió.
El consentiment informat és el dret del pacient a ser informat específicament del procediment quirúrgic que se li realitzarà tenint en compte la seva situació personal. Li proporcionarem informació i respostes a les seves preguntes perquè pugui avaluar els beneficis i els riscos i consentir sotmetre’s a la cirurgia plantejada tot coneixent la informació disponible. Vostè té dret a retractar-se en qualsevol moment previ a l’anestèsia i se l’informarà, de nou, de les conseqüències possibles si no es realitza la cirurgia.
Podrien demanar-li que consentís també en altres qüestions com pot ser la realització d’un estudi, la presa de mostres o imatges o la consulta de la seva història clínica. En cas de ser així, li explicaran específicament.