Preoperatori
La inserció de tub de drenatge transtimpànic (DTT) és el procediment en el qual es realitza inicialment una petita incisió en la membrana timpànica (procediment anomenat miringotomia) amb posterior col·locació d’un dispositiu (DTT) que manté oberta la incisió i, per tant, la comunicació amb l’orella mitjana.
L’objectiu del procediment és afavorir el drenatge del contingut de l’orella mitjana, sigui pus o mucositat, a través del timpà.
Què són el timpà i l'orella mitjana?
L’anatomia de l’orella es pot dividir en tres parts: l’orella externa, mitjana i interna. L’orella externa està formada pel pavelló auricular i el conducte auditiu extern. L'orella mitjana és una cavitat constituïda per la cadena d'ossets (martell, enclusa i estrep). La membrana timpànica o timpà separa aquesta cavitat del conducte auditiu extern i és molt important per a la conducció del so i per a la protecció de les estructures internes. L’orella interna està principalment composa per la còclea o cargol.

Després de valorar riscos i beneficis, l’otorrinolaringòleg/a li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.
Què és la miringotomia amb inserció de DTT?
La inserció d’un DTT es planteja quan existeix una ocupació de l’orella mitjana, generalment de contingut mucós o purulent, el drenatge de la qual no ha pogut dur-se a terme amb tractament mèdic.


S’inicia el procediment infiltrant anestèsia al conducte auditiu extern. Després, es procedeix a fer una incisió en la membrana timpànica i es realitza una aspiració del contingut. Finalment, es col·loca el DTT que la mantindrà oberta.
Existeixen diferents tipus: el de curta durada, que cau sol entre 6 mesos i 1 any, i el de llarga durada, que cau sol al cap de 2 anys.
Quins són els tipus d’abordatges quirúrgics que existeixen?
El procediment es duu a terme a través del conducte auditiu extern, sense cicatrius externes.

Segons la disponibilitat de material o la preferència del cirurgià, la cirurgia es pot realitzar de dues maneres:
- Abordatge amb microscopi. El cirurgià visualitza a través del microscopi tot el camp quirúrgic.
- Abordatge amb endoscopi. Mitjançant un endoscopi (càmera) d’oïda es visualitza el camp amb més detall a través d'una pantalla.

Afectarà la meva audició?
L’objectiu de la cirurgia és netejar l’ocupació de l’oïda mitjana i millorar l’audició.
Quins són els riscos de la cirurgia?
A més de riscos generals d'una intervenció quirúrgica més o menys greus (al·lèrgies, infarts, embòlies…), la miringotomia amb inserció de DTT té riscos específics, alguns dels quals es detallen a continuació:
- Sagnat. Després de la cirurgia, és normal presentar els primers dies una supuració sanguinolenta pel conducte auditiu.
- Infecció. Malgrat totes les mesures de prevenció, existeix un risc d’infecció.
- Vertigen. A vegades es pot experimentar mareig o vertigen en el postoperatori, resolent-se en qüestió de dies.
- Acúfens. Poden aparèixer acúfens (sorolls a l’oïda) que solen ser transitoris.
Consentiment informat:
Vostè tractarà amb el cirurgià el motiu de la indicació de la intervenció. En alguns casos, el seu problema pot presentar diverses opcions i conjuntament hauran de decidir quina és la més oportuna per a vostè. En altres ocasions, pot haver-hi una opció clarament necessària per aconseguir els objectius del tractament i el seu cirurgià li ho explicarà per tal que vostè pugui comprendre-ho. Hi ha ocasions en què tenim moltes proves a favor d'una decisió i d'altres en què els resultats esperables poden no ser tan coneguts. D’acord amb el coneixement científic que hi hagi, el seu equip i vostè prendran una decisió.
El consentiment informat és el dret del pacient a ser informat específicament del procediment quirúrgic que se li realitzarà tenint en compte la seva situació personal. Li proporcionarem informació i respostes a les seves preguntes perquè pugui avaluar els beneficis i els riscos i consentir sotmetre’s a la cirurgia plantejada tot coneixent la informació disponible. Vostè té dret a retractar-se en qualsevol moment previ a l’anestèsia i se l’informarà, de nou, de les conseqüències possibles si no es realitza la cirurgia.
Podrien demanar-li que consentís també en altres qüestions com pot ser la realització d’un estudi, la presa de mostres o imatges o la consulta de la seva història clínica. En cas de ser així, li explicaran específicament.