Preoperatori
El fetge és un dels òrgans vitals, sense ell no és possible viure i desenvolupa més de 1.500 funcions diferents, la majoria de les quals són imprescindibles per a la vida.
El fetge està connectat al budell a través del conducte biliar, per on circula la bilis.

Pot funcionar fins amb un 80% del seu teixit lesionat, però la seva destrucció total condueix a la mort de manera ràpida. La sang li arriba per:
- l’artèria hepàtica, que transporta la sang amb oxigen.
- la vena porta, que subministra sang amb substàncies nutritives procedents de l’estómac i del budell.
La sang del fetge surt per les venes suprahepàtiques.

El fetge funciona com un gran laboratori. Les seves funcions principals són:
- Produir i secretar la bilis, substància que participa en la digestió dels aliments.
- Sintetitzar (fabricar) moltes substàncies fonamentals per a l’organisme: factors de coagulació, albúmina, colesterol...
- Emmagatzemar minerals i vitamines.
- Metabolitzar els hidrats de carboni (sucre) per mantenir un nivell de glucosa correcte en sang.
- Filtrar i eliminar diversos fàrmacs i tòxics (alcohol, substàncies tòxiques procedents dels budells, etc.).
- Controlar la circulació de la vena porta.
Gran part de les malalties que porten el pacient a ser candidat a rebre un trasplantament hepàtic són cròniques, amb una evolució d’anys en alguns casos. Altres malalties són agudes, és a dir, tenen una evolució molt ràpida i destrueixen les cèl·lules del fetge, anomenades hepatòcits, provocant la pèrdua de les funcions de l’òrgan en dies o poques setmanes.
Perquè un pacient pugui ser inclòs a la llista d’espera de trasplantament hepàtic, és necessari dur a terme una avaluació exhaustiva prèvia al trasplantament.
Consisteix en una sèrie de proves diagnòstiques i de valoracions per part de diferents professionals que han d’ajudar el vostre metge a decidir si sou apte per al trasplantament i que no hi ha cap contraindicació.
Segons la situació de cada pacient i la zona de residència, aquest estudi es fa bé a l’hospital o bé de manera ambulatòria. El Servei d’Aparell Digestiu s’ocupa de programar l’estudi i d’informar-vos del dia que es farà.
Un cop realitzades les proves, el vostre metge ha de presentar el cas davant del Comitè de Trasplantament Hepàtic. Aquest comitè el formen diversos professionals implicats en el trasplantament (cirurgians, hepatòlegs, infectòlegs, anatomopatòlegs, radiòlegs, infermeres clíniques, personal administratiu, etc.). S’hi exposa el vostre cas i el grup ha de decidir si sou apte o no per entrar en la llista d’espera.
La inclusió en la llista d’espera us l’ha de notificar el vostre metge especialista, que us ha de citar per fer-vos signar el consentiment informat. El temps d’espera és totalment imprevisible i no depèn únicament de l’ordre d’entrada. No és possible saber el temps que estareu en llista. Estadísticament, el vostre metge pot fer un càlcul aproximat que pot variar en funció del grup sanguini i de la taxa de donació.
Mentre espereu el fetge, heu de fer la vida més activa i distreta possible, mantenint una dieta sana i equilibrada, passejant cada dia, seguint les recomanacions dels professionals i anant a les revisions periòdiques a l’hospital.
Si sou dels primers de la llista d’espera és imprescindible que estigueu sempre localitzable. No és convenient que feu desplaçaments lluny del vostre domicili. A més, cal que tingueu previst com us desplaçareu a l’hospital.
Si en algun moment i per algun motiu us han d’hospitalitzar en un altre centre sanitari, cal que ho comuniqueu al vostre metge.
En algunes ocasions, l’equip de trasplantament pot excloure el pacient de la llista. Aquesta exclusió pot ser temporal:
- Per aconseguir una milloria i estabilitat clínica.
- Per malaltia aguda (infecció, problemes d’altres òrgans...)
- Per sospita de recaiguda en hàbits tòxics o incompliment de recomanacions i tractaments.
- Per confirmació d’hàbits tòxics o incompliment del tractament.
- Per invasió tumoral.
- Pel diagnòstic de noves malalties que contraindiquin efectuar el trasplantament.
El desànim és freqüent mentre s’està a l’espera del trasplantament perquè no es pot predir quan serà el moment de la donació. Però no penseu MAI que el grup de trasplantament s’ha oblidat de vosaltres.
Heu de tenir la seguretat que si un donant adequat apareix a qualsevol moment del dia o de la nit, l’equip de trasplantament estarà disposat a realitzar la intervenció.
El donant és una persona sense malaltia hepàtica, que acaba de morir, però que el seu cor segueix bategant i els seus pulmons respirant gràcies a les màquines a les quals està connectat.
La compatibilitat entre donant i receptor es determina principalment per dos factors:
- El grup sanguini del donant i receptor han de ser idèntics excepte en casos excepcionals d’urgència vital en els quals poden ser compatibles.
- El pes corporal. Amb la finalitat que el fetge trasplantat no sigui massa gran ni massa petit per al receptor, és necessari que hi hagi una certa semblança de pes corporal entre el pacient i el donant.